Haarlijn verlagen

Inhoudstafel:

De haarlijn is kenmerkend voor het waargenomen gender en wordt getekend door leeftijd. Voorhoofdreductie en -recontouring, ook wel haarlijnverlaging genoemd, is een belangrijke ingreep in het kader van Facial Feminization Surgery (vervrouwelijking van het gelaat).

De positie van de vrouwelijke haarlijn kan variëren. Ideaal gezien zou de haarlijn tot 5 à 6,5 cm boven de wenkbrauwen komen. De haarlijn zou dan beginnen daar waar de schedel van horizontaal naar schuin vertikaal begint af te lopen. Bij mannen ligt de haarlijn gemiddeld hoger.

Afgezien van de positie is ook de vorm van de haarlijn anders. Een man heeft meestal teruglopende inhammen boven de slapen die de haarlijn een “M”-vorm geven. Omgekeerd is het vrouwelijke haarpatroon voller rond de rand van het gezicht en is de vorm eerder ovaal.

Verouderingspatroon van de haarlijn

Een bijkomstig verschil tussen de mannelijke en de vrouwelijke haarlijn komt met de leeftijd. Er is een typisch mannelijk patroon van kaalheid waarbij de haarlijn terugwijkt. Dit is iets wat meestal niet voorkomt bij vrouwen. Hoewel cisgender vrouwen soms last hebben van haaruitval, betreft het meestal een algemene verdunning van het haar over de gehele schedel en uit het zich niet op één specifieke plek.

Indicaties

Er zijn 2 mogelijkheden om tot een verlaging van de haarlijn te komen. De volgende indicaties geven aan welke optie voor u aanbevolen zou zijn.

Haartransplantatie

  • Alleen de teruglopende inhammen moeten opgevuld worden (de M-vorm, zoals u hierboven ziet). Er is geen algemene verlaging van de haarlijn nodig.
  • Meestal zijn er 2 sessies nodig om een natuurlijk ogend resultaat te bekomen (waarvoor 50 tot 60 haren per cm² nodig zijn). Per sessie kunnen we maximaal 40 haren per cm² implanteren.
  • U kunt kiezen tussen de FUE-methode met scheren van de extractielocatie (b.v. achterhoofd) of de FUE-methode zonder scheren van de extractielocatie. Deze laatste methode is geschikt voor kleinere gebieden.
  • Na een chirurgische verlaging van de haarlijn heeft men vaak nog teruglopende inhammen die opgevuld kunnen worden met een haartransplantatie (niet zoveel haartjes nodig).
  • Het litteken na de haarlijnverlaging opvullen—Het litteken wordt in de meeste gevallen zo goed als onzichtbaar na 1 jaar. Er zijn echter patiënten waarbij het litteken zichtbaar blijft. Een haartransplantatie vóór en achter het litteken kan ervoor zorgen dat het litteken niet meer of amper nog te zien valt.

Vlakke plek

  • Flexibele hoofdhuid—De flexibiliteit van de hoofdhuid bepaalt in welke mate de haarlijn naar voren kan worden gebracht. De haarlijn zal zo ver mogelijk naar voren gebracht worden, maar er moet rekening gehouden worden met het feit dat de wond vervolgens zonder spanning dichtgemaakt moet kunnen worden. Normaal gesproken zal dit een verlaging van 0,5 tot 1 cm opleveren. Met een zeer flexibele hoofdhuid zijn verlagingen tot 2 cm mogelijk.
  • Recontouring van het voorhoofd—Om de overtollige huid te verwijderen na de recontouring van het voorhoofd, moet een strookje huid waar haar op groeit verwijderd worden. Als de incisie achter de haarlijn wordt gemaakt, zou dit ertoe leiden dat de haarlijn nog meer terugtrekt. Daarom raden we meestal aan om de haarlijn te laten verlagen wanneer u een recontouring van het voorhoofd uit laat voeren. Het verlagend effect is soms zeer minimaal, maar de haarlijn zal in ieder geval niet teruglopen.

Haarlijn verlagen in detail

Procedure

  • Chirurgische tekening—De chirurgische tekening wordt gemaakt.
  • Er wordt een algemene verdoving toegepast.
  • Incisie—Er wordt een incisie gemaakt langs de haarlijn. De incisie wordt net binnen de haarlijn gemaakt, op een onregelmatige manier, om een recht litteken te vermijden. Rechte littekens zijn immers opvallender dan onregelmatige littekens. Het mes wordt bij de incisie ook zo gehanteerd dat het haar ongeveer zes weken na de operatie door het litteken heen zal beginnen te groeien, waardoor het bijna onzichtbaar wordt.  
  • Verwijdering—Een deel van de hoofdhuid wordt verwijderd ter hoogte van de haargrens bij het voorhoofd.
  • Mobilisatie—De hoofdhuid wordt van de schedel losgemaakt en naar voren getrokken. Normaal gesproken kan een verlaging van 1 tot 1,5 cm worden bereikt. 

Herstel

  • Gedurende de dag van de ingreep zelf, alsook de dag erna, kan de patiënt lichte pijn of ongemak ondervinden. Dit kan makkelijk bestreden worden met de pijnstillers die u van ons zal krijgen.
  • Om infectie te voorkomen raden we aan om de eerste 3 dagen na de operatie 1x per dag azithromycine in te nemen na de maaltijd.
  • De eerste week—Tijdens de eerste week kan er sprake zijn van wat zwelling en van blauwe plekken, maar het zal niet erg opvallend zijn. Indien er nietjes werden gebruikt, worden deze na 7 dagen verwijderd. Patiënten uit het buitenland kunnen dezelfde dag nog naar huis terugkeren. De nietjes kunnen in eigen land door een huisarts worden verwijderd. De hechtingen die we gebruiken, lossen uit zichzelf op.
  • De volgende weken
    • Hechtingen—Na 2-3 weken zullen de oplosbare hechtingen rond de haarlijn uitvallen.
    • Litteken—Het litteken zal rood en dik blijven gedurende 2-6 maanden. Na ongeveer 6 weken beginnen er kleine haartjes door het litteken heen te groeien, waardoor het minder zichtbaar wordt.
    • Gevoelloosheid—Alle patiënten ervaren gevoelloosheid vooraan de schedel. Het gevoel zal binnen 3-12 maanden terugkeren. Soms is er sprake van jeuk tijdens de herstelperiode.
    • Tijdelijk haarverlies—Na 2-4 weken na de operatie kan er sprake zijn van het uitvallen van de fijne haartjes vooraan de schedel. Dit wordt “effluvium” genoemd. Het haar groeit normaal gesproken terug na 3 maanden. We raden soms het gebruik van 5% Minoxidil aan op deze plek na de operatie. Dit kan de kans op mogelijke haaruitval verkleinen en de haargroei bevorderen daar waar er wel sprake is van haaruitval, maar ook daar waar de incisie gemaakt werd.
  • Volledig herstel—Volledig herstel is te verwachten na 12-18 maanden, wanneer het litteken volledig volgroeid is. Het litteken zal zichtbaar zijn, maar na een jaar meestal zo vervaagd dat het amper nog op te merken valt. 

Complicaties

  • Algemene verdunning van het haar—Deze complicatie werd gemeld door 1% van de patiënten.
  • Litteken—Soms is de spanning op de incisie zo groot dat er een zichtbaar litteken ontstaat. In dat geval moet het litteken gecorrigeerd worden tijdens de operatie.
  • Verminderde gevoeligheid van de hoofdhuid—Het is mogelijk dat de hoofdhuid permanent minder gevoelig zal zijn. De patiënten die dit ondervinden, ervaren dit gelukkig niet als een probleem.
  • Infectie (bijv. staphylococcus aureus)—Zoals bij elke operatie kan infectie optreden (zie foto hieronder). Bij een haarlijnverlaging kan het extra lastig zijn om het operatiegebied tijdens de nazorg schoon en steriel te houden. Er kunnen kleine haartjes in of onder de huid groeien die irritatie of infectie kunnen veroorzaken. Meestal kunnen deze kleine haartjes met een steriel pincet worden verwijderd. In het geval van een infectie, adviseren wij u om:
    • Floxapen 500mg (flucloxacilline) 4 keer per dag te gebruiken gedurende 14 dagen;
    • Fucidin-zalf te gebruiken gedurende 14 dagen;
    • de wonde 2 keer per dag schoon te maken met chloorhexidine in water;
    • Flaminal of Flammazine-zalf 2 keer per dag op de wonde aan te brengen;
    • na 10 dagen een evaluatie van deze behandeling door te sturen naar Dr. van de Ven aan de hand van foto’s.
Een voorbeeld van een infectie door staphylococcus aureus