Hoewel sommige transgender personen toegang hebben tot een genderaanpassende operatie (SRS), kan een overweldigende meerderheid het zich niet veroorloven om een Facial Feminization Surgery (FFS) uit te laten voeren. Een SRS eerste kan door de verzekering gedekt worden als zijnde ‘medische noodzaak’, maar FFS wordt beschouwd als puur cosmetisch en wordt daarom niet vergoed. Het label ‘cosmetisch’ staat voor de wetenschappelijke gemeenschap in direct contrast met het begrijpen van genderdysphorie alsook met de professionele richtlijnen voor transgender gezondheid.
In de meeste gevallen is het nog steeds uiterst moeilijk om een FFS-operatie vergoed te krijgen door uw verzekering. Wel hebben we weet van bepaalde cases waar personen zich verzet hebben tegen de beslissing van hun verzekering, en die vervolgens na een lange juridische strijd toch vergoed werden. Wij trachten zulke cases op deze pagina te verzamelen. Indien u zelf een gelijkaardig verhaal hebt meegemaakt, voelt u zich dan vrij dit met ons te delen zodat wij deze pagina zo nuttig mogelijk kunnen maken voor de trans gemeenschap.
Deze informatie is gebaseerd op de ervaringen van patiënten. We kunnen niet garanderen dat wat hier geschreven staat voor iedereen geldt. Wij verwelkomen feedback in het geval u andere relevante informatie voor ons heeft of als u erin geslaagd bent een terugbetaling te verkrijgen waar dit tot hiertoe onmogelijk geacht werd.
Een FFS wordt in principe niet vergoed door de ziektekostenverzekering. Alleen wondverzorging en medicijnen worden vergoed.
Of de verzekeraar de kosten (gedeeltelijk) voor zijn rekening neemt, hangt af van het type behandeling, maar ook van de polis van het bedrijf. Sommige behandelingen worden beschouwd als puur cosmetisch en worden niet vergoed. Andere ingrepen kunnen worden gezien als medisch noodzakelijk. Vraag de verzekeringsmaatschappij vooraf wat ze normaal gesproken terugbetalen en wat ze niet terugbetalen. Dit voorkomt teleurstelling.
Als de verzekeraar akkoord gaat met de S2-aanvraag, moet de patiënt het formulier bij de kliniek indienen. De behandelaar beslist of de kosten rechtstreeks bij de verzekeraar worden gedeclareerd of dat de patiënt de factuur ontvangt en vooraf moet betalen. In het laatste geval kan de patiënt de rekening doorsturen naar de verzekeraar en een terugbetaling vragen. Dit moet een medisch rapport van de behandelend arts bevatten.
Bij CZ, een van de grootste verzekeringsmaatschappijen van Nederland, kunt u een S2-aanvraag indienen als de behandeling niet of niet tijdig in Nederland kan worden uitgevoerd. Andere ziekenfondsen, zoals Interpolis en Zilveren Kruis, geven alleen aan dat de behandeling niet spoedeisend mag zijn. Hoewel een S2-aanvraag kan worden ingediend voor elk type behandeling, wordt elke aanvraag afzonderlijk beoordeeld en zijn er dus geen garanties dat er een terugbetaling plaats zal vinden.
Er zal steeds een behandelplan en een kostenraming gevraagd worden, dit kunnen wij u aanleveren. De arts van de kliniek waar de behandeling zal plaatsvinden kan aangeven hoe urgent de procedure is. Een verwijsbrief van een Nederlandse arts versterkt het verzoek. Het maakt niet uit of de gewenste operatie in een regulier ziekenhuis of in een privékliniek plaatsvindt.
Een voorbeeld van een antwoord van een verzekeringsmaatschappij (Zilveren Kruis) op een S2-aanvraag vindt u hier: Verzekeringsbrief Zilveren Kruis
Mocht u hulp nodig hebben van een advocaat (in Nederland) om u te helpen tijdens de onderhandelingen met uw verzekeringsmaatschappij, dan raden wij u mevrouw Desiree Maes aan, ook wel bekend als “De Roze Advocaat”.
Trompenburg Lawyers
Schoterweg 12
2021 HM Haarlem
T: 023- 525 59 59
maes@trompenburgadvocaten.nl
www.trompenburgadvocaten.nl